Pravidlo domácího barmana je jednoduché: Stejně jako šéfkuchař potřebuje perfektní nůž, koktejl potřebuje perfektní sklenici. Český křišťál už dávno není jen o babiččině vitríně. V moderním podání se stává synonymem pro luxusní domácí bar, kde i ten nejjednodušší drink vypadá jako mistrovské dílo. Ale není to jen o kráse! Správný tvar sklenice dokáže podpořit vůni, udržet optimální teplotu a zajistit tak, že si koktejl vychutnáte do posledního doušku. Vybrali jsme pro vás tři koktejlové klasiky a ukážeme vám, jak v elegantním a odolném skle z Crystal Porcelan ohromí každého hosta.
Koktejlová láska pro vás připravila recept na Aperol Spritz, Mojito, Negroni - trojce ikonických koktejlů, které jsou snadné na přípravu, chutnají skvěle a se kterými nikdy nešlápnete vedle.
Aperol Spritz – Italská klasika
Aperol Spritz je pravděpodobně nejznámější letní koktejl. Jeho hořkosladká chuť a zářivá oranžová barva z něj dělají perfektní aperitiv.
Budeme potřebovat:
- 3 díly Prosecca – 6 cl
- 2 díly Aperolu – 4 cl
- 1 díl perlivé vody – 2 cl
- Plátek pomeranče
- Led
Velkou sklenici na víno např. Turbulence nebo Colibri naplníme ledem. Přidáme plátek pomeranče. Nalijeme 3 díly Prosecca. Přilijeme 2 díly Aperolu a dolijeme 1 dílem sody. Jemně promícháme, doplníme sklenici ledem až po okraj a servírujeme! Více inspirace najdete na koktejlovalaska.cz - recepty Spritz

Mojito - Karibská klasika
Mojito je synonymem pro osvěžení, a právem je považováno za nejslavnější long drink z Kuby. Kombinace svěží máty, limetky, cukru, bílého rumu a sody z něj dělá dokonalý koktejl. Klíčem k úspěchu je dostatek ledu a kvalitní long sklenice. A jaký zvolit rum? To se dozvíte zde.
Budeme potřebovat:
- 8 - 12 lístků máty
- 1 polévkovou lžíci třtinového cukru
- 1/2 limetky (nakrájené na čtvrtky)
- 6 cl rumu
- Sodu na dolití
- Led
Do sklenice typu long drink dejte ½ limetky a 1 polévkovou lžíci cukru. Rozmělněte muddlerem (nebo lžičkou) – aby limetka pustila šťávu. Přidejte lístky máty, 6 cl rumu a poté sklenici naplňte až po okraj ledem. Dolijte sodovkou a jemně promíchejte. Ozdobte snítkou máty a na zdraví!

Negroni - Italská hořká elegance
Negroni, koktejl původem z Florencie, je esencí italského aperitivu. Skládá se pouze ze tří složek v poměru 1:1:1, ale jeho hořká, komplexní chuť a sytě rubínová barva z něj dělají volbu pro milovníky koktejlů. Negroni vyžaduje kvalitní sklo, které podtrhne jeho seriózní charakter – tedy masivní, nízkou sklenici (Old Fashioned tzv. whiskovka).
Budeme potřebovat:
- 3 cl ginu (např. London Dry)
- 3 cl Campari
- 3 cl červeného vermutu
- kůru z pomeranče na ozdobu
- Led

Nízkou, robustní sklenici typu Old Fashioned naplňte ledem. Nalijte postupně všechny tři ingredience: Gin, Campari a vermut. Jemně promíchejte přímo ve sklenici. Ozdobte kůrou z pomeranče, kterou nad drinkem zmáčknete, aby uvolnila esenciální oleje, silice.
Bojíte se, že byste v domácích podmínkách nedokázali namíchat koktejly správně? Rádi vám s tím pomůžeme. S Koktejlovou láskou přijedeme až k vám domů a vše vás naučíme. Tak abyste byli při příští oslavě barmanskou hvězdou. Anebo to můžete zase nechat na nás, my se o vás a hosty postaráme a vy si můžete užívat párty s koktejlem v ruce od profesionálů.

Zážitky se skrývají v detailech. Ať už si vyberete velkou, balónovou sklenici pro bohatý Aperol Spritz, vysokou, štíhlou sklenici pro osvěžující Mojito, nebo nízkou, robustní sklenici pro hořké Negroni, český křišťál z vaší domácí kolekce dodá vašemu drinku punc jedinečnosti. Proměňte svůj domácí bar z obyčejného na luxusní.
