Jak degustovat rum | Návod a tipy od Radka Navrátila z RumMe

Jak degustovat rum

Opravdu si vychutnáváte rum na maximum? Pro mnoho z nás je degustování rumu příjemný rituál. Na rumových degustacích šířím doporučení, jak degustovat rum. A ty odkryji i vám v tomto článku.

_DSC6712_1

Správná degustace rumu je umění, které vyžaduje praxi a znalost základních pravidel. Cílem tohoto článku je provést vás krok za krokem celým degustačním procesem – od výběru sklenice po finální hodnocení dozvuku. Ukáži vám, jak pracují profesionální someliéři, abyste i vy mohli plně docenit kvalitu a komplexnost třtinového destilátu. Jsem Radek Navrátil, nezávislý rumový ambasador RumMe a jako odborník na řízené degustace rumů vás s radostí zasvětím do všech tajemství. Pojďme na to.

  1. krok - příprava prostředí pro degustaci - klidné, tiché místo bez vnějších pachů. Ideálně tam, kde se cítíme dobře,
  2. krok - výběr vhodné sklenice - degustační sklenice by měla mít kónický tvar - uzavírající se směrem nahoru,
  3. krok - degustování - barva, vůně, chuť, perzistence,
  4. krok - hodnocení.

339242255_542897971359183_3773454170179216625_n_1

  1. Prostředí pro degustaci
    Základním doporučením je, aby místnost byla světlá ideálně s přírodním světelem a bez vnějších pachů. Můžeme tedy rovnou vyloučit kuchyni nebo sklep. Dalším doporučením je, abyste měli při degustování pro sebe klid. Takže ve většině případů můžeme vyloučit "obývák" se zapnutou televizí.
    Udělejte si pohodu, mějte klid a nalijte si něco dobrého. Degustace by měl být i odpočinkový relax.
  2. Výběr vhodné sklenice
    Pro degustaci je vhodné zvolit sklenici, která bude mít kónický tvar. To nám zajistí, aby se vůně nahromadila uvnitř sklenice a nevyprchala. Nevhodné jsou takzvané "whiskovky" s rozšiřujícím se ústím sklenice, které aroma rychle uvolňují do prostoru. Je vhodné pořídit si stejnou sklenici na všechny degustované vzorky.

    Citát:
    "Účelem degustace není to, aby vám všechny degustované rumy chutnaly, ale abyste měli možnost ochutnat co nejširší rumové chuťové spektrum a z nich si vybrali, které rumy vám chutnají a které ne." autor Radek Navrátil
  3. Degustace
    Degustování rumu je obdobné jako ochutnávání vína. Avšak ne totožné. První vjem, který můžeme hodnotit je barva rumu. Rum si barvu přirozeně získává zráním v sudu. Dřevo předává rumu nejen barvu, ale samozřejmě také chutě. Avšak pozor, legislativně je dovoleno používat na dobarvení rumu potravinářský karamel. Někteří producenti rumu si vyrábějí svůj vlastní karamel z cukru, který rum i ochutí. To znamená, že neplatí logická úvaha: tmavší rum = delší doba zrání = kvalitnější rum. Stejně tak výrobci dokáží barvu vyfiltrovat a z 5, 6 i 20 letého rumu "vyrobit" čirý (bílý) rum.

    Dalším krokem je zjišťování vůně. Zde je důležité uvědomit si několik faktorů. Rum musí mít dle zákona alespoň 37,5 % obj. alkoholu. Je tedy pravděpodobné, že pokud přivoníme k nevyzrálému rumu nebo špatnou technikou, ucítíme hlavně čpavý líh. Zráním v sudu se odpaří nejtěkavější látky a rum je tak "kulatější", líh není tak dominantní. Proto nezrající rumy mohou mít agresivnější lihové aroma. Stejně jako rumy s vyšším obsahem alkoholu. A jaká je špatná technika přivonění? Doporučuji vyzkoušet ji. Zakružte rumem se stejným množstvím energie jako s vínem. Dejte mu hodně energie, aby se probudil. A následně vložte nos přímo doprostřed dovnitř sklenice a pořádně nasajte. A uvidíte, co se stane. Vhodnější technikou je přivonění k okraji sklenice, kudy se vůně linou. Vůně se vyvíjí v průběhu degustování, proto přivoňte před každým napitím. Detailní techniku správného přivonění učím hosty na svých degustacích.

Rumová degustace v kavárně Pražírna_1


Nechceme se na rum jen dívat a vonět k němu. Chceme jej samozřejmě také ochutnat. Doporučuji rum ochutnávat na 3x až 4x či vícekrát podle množství ochutnávaného vzorku. Při 20 ml (degustační vzorek) jsou 3 až 4 doušky ideální. První doušek nehodnotíme, tím si naladíme chuťové pohárky. A následující každý doušek nám dokáže ukázat nové chutě, jelikož ty dominantní z předchozího napití ustupují. Při prvním doušku ústa jen "zarumujte". Obrazně řečeno si ústa jen "vypláchněte". A při každém dalším napití rum v ústech podržte pár vteřin (ne déle než 5 - 6 vteřin). Povalte ho ze strany na stranu. A v klidu pozorujte, přemýšlejte jak vám vlastně chutná.

Dochuť přichází po polknutí rumu. Můžete pozorovat, jak se chutě v ústech vyvíjí. Zda vás rum svou sílou zahřeje na prsou, v obličeji nebo až v žaludku. Rumy s plnějším charakterem (např. jamajské) mají delší dochuť a v ústech je můžete stále cítit i několik desítek minut po skončení ochutnávky. Rumy s lehčím charakterem (např. kubánské), nemají tak výraznou dochuť a po pár minutách v podstatě ani nevíte, že jste rum ochutnávali. Při dochuti můžete pozorovat harmonii, komplexnost daného rumu. Například zda jeho charakter odpovídá síle alkoholu, zda má nepříjemnou trpkou dochuť nebo naopak harmonickou jemnou.

939_zmen_1

Teorie je skvělý start. Ale jak potvrdí každý znalec, nejlepší cesta ke zdokonalení vašeho degustačního umění vede přes praxi pod dohledem. Zatímco si doma můžete trénovat rozeznávání tónů vanilky a karamelu, teprve řízená degustace vám otevře oči pro jemné nuance a raritní vzorky, které doma jen tak nenajdete.

Zdokonalit své umění degustace rumu můžete v dalším článku Zásady při degustování rumu a nebo přímo pod mým dohledem na profesionální degustaci. Budu se na vás těšit.